Turcja ma powierzchnię prawie dwa razy taką jak Polska, ale tylko około 3% terytorium leży w Europie na Półwyspie Bałkańskim. Większość Anatolii to rozległy płaskowyż otoczony górami. Europejska część Turcji to dawna Tracja i rozległe niziny wzdłuż rzeki Maricy, obszar ten sięga aż do Morza Marmara, które łączy się z Morzem Czarnym przez słynną Cieśninę Bosfor.
Na wakacje najlepiej wybrać się nad Morze Egejskie, tam klimat jest łagodny i sprzyja wypoczynkowi lub na Riwierę Turecką czyli nad Morze Śródziemne.
Na narty polecamy Turcję wschodnią, a konkretnie Wyżynę Armeńską gdzie średnia wysokość to 1500 - 2000 m. n.p.m. To tu leży święta góra Ararat. Największymi rzekami Turcji są wpadająca do Morza Czarnego Kizilirmak oraz wpadające do Zatoki Perskiej Tygrys i Eufrat.
Klimat tego kraju sprzyja turystyce przez cały rok, latem popularny jest wypoczynek na plaży, w pozostałych miesiącach można wybrać się na wycieczkę objazdową lub na narty. Turcja to kraj rolniczy, znajdziemy tu ogromne połacie ziemi porośnięte sadami i polami uprawnymi, gdzie poza zbożami uprawia się buraki, sezam i bawełnę. Turcja słynie z dobrej jakości tego produktu oraz w ogóle z wyrobów tekstylnych.
W zasadzie do Turcji można podróżować przez cały rok, jednak są miesiące odpowiednie na różne formy turystyki. Do zwiedzania lepiej wybrać chłodniejsze miesiące poza sezonem, miasta są wtedy mniej tłoczne i lepiej się zwiedza. Wakacyjna aura, idealna do spędzania czasu na plaży, panuje tu od maja do października. Najlepszy klimat do wypoczynku mają takie regiony turystyczne jak: Alanya, Antalya, Marmaris, Side, Didim, Belek, Bodrum, Dalaman i Anamur. Deszczowo jest w styczniu, lutym, maju i grudniu.
Kuchnia turecka jest aromatyczna i pełna warzyw takich jak bakłażany, kabaczki, pomidory, papryka, karczochy i dynie. Najbardziej znana jest pieczeń barania z rusztu podawana na wiele odmian z różnymi dodatkami: szisz kebab, doner kebab, kagit, talas. Turecka kuchnia to także potrawy z dodatkiem ryżu, mięsa i warzyw jak: pilav, ocem pilav. Nie zabraknie w restauracjach oczywiście także ryb i owoców morza. Będąc na wakacjach w Turcji koniecznie trzeba spróbować musakę, zupę z soczewicy, zupę jogurtową lub z owoców morza. Na deser trzeba zamówić baklavę, lokum, revani, sutlac lub chociaż kawałeczek chałwy, do tego obowiązkowo herbata.