Wakacje to okazja do odpoczynku i oczywiście to próbowania nowych pyszności. Kuchnia turecka jest bogata i różnorodna, ma swoje korzenie w kulturze osmańskiej, jednak na przestrzeni wieków uległa wpływom kulinarnym z różnych części świata, takich jak Persja, Arabia, Grecja i Armenia. Kuchnia turecka słynie z potraw mięsnych, takich jak kebab, adana, döner, kofte. Ale ma też dużo potraw gdzie domnują warzywa jak np. mercimek çorbası - zupa z soczewicy, dolma czyli nadziewane warzywa i borek przekąski z ciasta filo i farszu warzywnego. Jednym z najbardziej charakterystycznych tureckich dań jest kebab, czyli mięso pieczone na rożnie. Istnieje wiele rodzajów kebabu, w tym adana kebab (pikantny kebab z mielonego mięsa baraniny), şiş kebab (kebab z kawałków mięsa, najczęściej baraniny), oraz döner kebab (pikantne mięso z mielonej baraniny lub drobiu, kręcone na rożnie i krojone w cienkie plastry).
Podczas wakacji w Turcji warto zaopatrzyć się w tamtejsze przyprawy, najlepiej na targu lub małym sklepiku. Kuchnia turecka słynie z wielu przypraw, takich jak sumak, oregano, mięta, czosnek i cebula w kombinacjach dla nas nieznanych, ale bardzo smacznych. W kuchni tureckiej stołach wśród warzyw i owoców królują: pomidory, ogórki, papryki, bakłażany, kabaczki, ciecierzyca, soczewica, brzoskwinie i melony. Popularnymi przekąskami w Turcji są börek - cienkie ciasto nadziewane mięsem, serem lub warzywami, simit oraz mezze podawane w restauracjach jako przystawki: hummus, baba ghanoush i dolma. Tureckie słodycze są naprawdę bardzo słodkie, najpopularniejsza jest jak baklava - to cienkie ciasta filo z miodem i orzechami. Innym popularnym smakołykiem jest lokum - galaretka z owoców i orzechów oraz kanafeh zrobione z cienkiego ciasta z serem i syropem cukrowym.